|
Tina
|
 |
« poslato: Decembar 04, 2006, 01:40:59 am » |
|
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Januar 27, 2007, 12:29:42 am Tina »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Decembar 04, 2006, 08:56:40 pm » |
|
Plava zvezda
Iza suma, iza gora, iza reka, iza mora, zbunja, trava, opet nocas tebe ceka cudna neka zvezda prava. Cak i ako ne verujes, probaj toga da se setis. Kad zažmuris i kad zaspis, ti pokusaj da je cujes, da odletis, da je stignes i uhvatis i sacuvas kad se vratis. Ali pazi: ako nije sasvim plava,sasvim prava, mora lepse da se spava: da se sanja do svitanja. Mora dalje da se luta. Tristo puta. Petsto puta. Mora dugo da se nadje. Treca. Peta. Mora u snu da se zadje na kraj sveta. I jos dalje iza kraja: do beskraja.
Mora biti takve zvezde. Sto se cudis? Pazi samo da je negde ne ispustis dok se budis. Jednog dana, jedne noci, ne znam kada,ali znam tacno, izgledace nebo bez nje tako prazno,tako mracno. I sva sunca, sve lepote i sve oci sto se jave, nikad bez nje nece biti sasvim tvoje sasvim prave. Ja ti necu reci sta je ova zvezda cudna, sjajna. Kad je nadjes-sam ces znati. Sad je tajna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Decembar 04, 2006, 11:06:04 pm » |
|
Jastuk za dvoje
Ovo je pesma za tvoja usta od visanja i pogled crn. Zavoli me kad jesen duva u pijane mehove. Ja umem u svakoj kapiji da napravim jun. I nemam obicne srece. I nemam obicne grehove. Podelicu s tobom sve bolesti i zdravlja. Zavoli moju senku sto se tetura niz mokri dan. Sutra nas mogu sresti ponori. Ili uzglavlja. Svejedno: lepo je nemati plan. Zavoli trag mog osmeha na rubu case, na cigareti, i blatnjav hod duz ulica koje sigurno nekuda vode. Cak i kad ti se cini da ih mi nekud vodimo, one se smeskaju blago i nekuda nas vode. Bicemo tamo negde mozda suvise voljeni, potpuno neprimetni, ili javno prokleti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Decembar 05, 2006, 11:38:45 pm » |
|
Mi smo se suvise sretali na raskrscima neznanim Mada smo razlicitim putevima koracali Tinjalo nebo vecernje u siprazima zvezdanim I uvek oblaci zdralova sa prolecem se vracali.
Mi smo se suvise sretali a reci rekli nismo I u leta kovrdzava sa preplanulim licima Pod kapom zelenih dudova za casak zastali smo Pa onda prosli, odlutali svako za svojim vidicima.
U novembru su oblaci kao buktinje rudeli I vetar kisama umio sivo popodne ogolelo A putevi se duzili i raskrsca se zudela Za nesto kratko u susretu sto se toliko volelo.
U zime snezne, pobelele k'o tvoji isprani dlanovi Dugo si, dugo cekala pod jablanom, na smetu I vrat mi goli uvila maramom svojom lanenom Da sivookom putniku ne bude zima u svetu.
Pa ipak, ti su susreti tek kratka radovanja Jer znam: na nekom raskrscu necu te videti vise Pruzices nekome dlanove, prestace putovanja I pod krov neki svratices da se sklonis od kise.
Spusticu tvoju maramu usput kraj putokaza I sa vetrom - drugarom otici nabranih vedja Jer meni zivot prestaje ako sidjem sa staza I pred necijim vratima skinem torbu sa ledja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Decembar 06, 2006, 10:50:46 pm » |
|
Psovke neznosti
I
Najveca slova ljubavi: jedan novembar kad nikog nisam voleo, ni sanjao.
Najveca slova nemira: jedan novembar kad sam se nad samim sobom smeskao vrlo mirno.
Moj buduci gospodin spomenik tih noci me je proganjao, proganjao, duz praznih bulevara, pod maglom neprozirnom.
Taj ludak je nekim bronzanim culom shvatio to sto se od mene taji jos od kamenog doba.
Dokazao mi je takve stvari od kojih bi se i bog prorocanstva zadivio.
Kopao mi je javno raku i sekao mi vene, a sav je izgledao detinjast, sav je izgledao dobar.
Vadio mi je prstom oci, a mlakim glasom neprestano me umirivao, umirivao.
Najveca slova zivota: kad sam u sirokom luku zivot obisao.
Najveca slova neznosti: kad sam rikao kao krdo bizona i sa asfalta pasao travu.
A onaj premudri od bronze kao avet je za mnom isao, isao, i na nos mi izisao, uceci me da letim korenjem zakovan u zemlju,
i milovao me po kosi, i razbijao mi glavu.
II
Nije mi zao sto sam ispao naivan kao dimnjak – sanjalica, koji za zivota ceka da ga proglase za vulkan, iako nisam bljuvao ni pepeo ni zar put oblaka i ptica.
Ja sam vecito cvetao plavo, i to bez razloga plavo, kao jorgovan, u blatu ispred kasapnica.
Ja sam mislio: u redu, razmrskajmo usijane celenke o zid, mozda ce se iz toga izleci nekakvi dani.
Ja sam mislio: u redu, sve grobare na bastovanski kurs, mozda cemo nauciti na kosti da kalemimo cvet.
Sad mi zaista vise nicega nije zao, i necu urlati, ni sliniti u rukav ako sutra neko, ko bude pozvan da nisani, na mene prstom ne nanisani.
Pljujem ja pomalo na vas, nadmeni buduci.
Da se nismo ovakvi prljavi grizli i parili,
da nismo ovakvi nakazni pre vas krvarili i sanjarili,
voleo bih da vidim na sta bi licio vas okupani, puderom posuti zaglusujuci svet.
Najveca slova sramote: kad sam bez stida presvlacio, svojerucno, do gola, toliko mamurne usedelicke noci.
Najveca slova ozbiljnosti: kad sam se strasno segacio dok sam terao ceo svet oko sebe da sa mnom hoda na rukama, naglavce.
Najveca slova vojevanja: kad sam u svojoj brzopletoj samoci mimoisao metkom jedino cello koje imam, pobrkavsi sve pravce.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Decembar 07, 2006, 10:15:05 pm » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Decembar 08, 2006, 11:16:20 pm » |
|
.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Decembar 10, 2006, 09:43:57 pm » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Decembar 10, 2006, 09:45:57 pm » |
|
Bosonoga pesma
Ovo je pesma Za tvoja usta od višanja I pogled crn Zavoli me Kad jesen duva u pijane mehove Ja umem u svakom novembru Da napravim jun I nemam obične sreće I nemam obične grehove Moja je sreća srneća A grešno mi je smešno Ako me neko čačne U ove oči plačne Nije to neutešno Ja umem od suza da pravim Klikere lepe,prozračne
Podeliću sa tobom Sva moja šašava zdravlja Zavoli moju senku Sto se klati niz dan Sutra nas mogu sresti Ponori ili uzglavlja Ludo moja,zar ne znaš Divno je nemati plan Izađi iz tog detinjstva Kao iz starih patika Zavoli moj osmeh, dubok Kao jezerske vode Evo, i ja sam se izuo Pod vrelim tabanima Rastapa mi se asfalt Budi uz mene kad odem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Decembar 13, 2006, 02:25:46 pm » |
|
Odluka
Zivot je sve nesto iz pocetka. Juce i prekjuce sutra ne vrede. Nema na svetu dva ista petka, dve iste nedelje, dve iste srede, Pa cemu onda razocarenja? Ako je jedna ljubav-corak, Odmah se drukcije i lepse sanja, I kad si najvise tuzan i gorak nekih se novih ociju setis I shvatis da letis...divnije letis. Ko je video da decak pati? Da kunja kmezav i da place. Svaki put moras iznova znati da volis bolje,da volis jace. Ne da se vadis. Ne da se tesis. Vec da se istinski do neba smesis. Nema na svetu dve iste srede, dva ista utorka, dva ista petka. Sve nove ljubavi drugacije vrede. Zivi se svaki put iz pocetka. Zivi se da se nikada ne pada. Da budes snazniji posle oluje. I da se u tvom srcu vec sada 100 zlatnih zvezda unapred cuje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Decembar 16, 2006, 12:45:59 am » |
|
Serenada
Mesec je tupom krivom kamom zaklao jedno vece zuto. Oprosti, bio sam skitnica samo, pa sam u tvoje oci zaluto.
I sasvim nespretno prosuo se kao lopata vrelog snega, nasmejan, izguzvane kose, od ptica ranjav, od cveta pegav.
Oprosti, uvek moram da odem. Vetrove zute jesen vec place. Jezera - oci. Sto kvase vode obale niske za skitacem.
Uvek se biva lep na pocetku. Pomalo dobar. Pomalo tuzan. Uvek se biva na ovom svetu na kraju tudj, na kraju ruzan.
I uvek samo sebe imamo i san pun zelja, nedorecen. Mesec je tupom krivom kamom zaklao jedno zuto vece.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Decembar 16, 2006, 10:22:44 pm » |
|
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Decembar 16, 2006, 10:25:10 pm Tina »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Decembar 17, 2006, 12:24:51 am » |
|
Besmrtna pesma
1. Ako ti jave: umro sam a bio sam ti drag, mozda će i u tebi odjednom nešto posiveti.
Na trepavicama magla. Na usni pepeljast trag. Da li si ikad razmišljao o tome šta znači živeti?
Ko sneg u toplom dlanu u tebi detinjstvo kopni. Brige... Zar ima briga? Tuge... Zar ima tuga?
Po merdevinama mašte u mladost hrabro se popni. Tamo te čeka ona lepa, al lukava duga.
I živi! Sasvim živi! Ne grickaj kao miš dane. Siroko žvaći vazduh. Prestiži vetar i ptice.
Jer svaka večnost je kratka.
Odjednom nasmejani u ogledalu nekom dobiju zborano lice.
Odjednom: na ponekom uglu vreba poneka suza.
Nevolje na prstima stignu. Godine postanu sivlje.
Odjednom svet, dok hodaš sve više ti je uzan i osmeh sve tiši i tiši i nekako iskrivljen.
Zato živi, al sasvim!
I ja sam živeo tako. Za pola veka samo stoleća sam obišao.
Priznajem: pomalo luckast. Ponekad naopak. Al nikad nisam stajao. Večno sam išao. Išao...
Ispredi iz svoje aorte pozlaćen konac trajanja i zašij naprsla mesta iz kojih drhte čuđenja.
I nikad ne zamišljaj život kao uplašen oproštaj, već kao stalni doček i stalni početak buđenja.
2.
A onda, već jednom ozbiljno razmisli šta znači i umreti i gde to nestaje čovek.
Sta ga to zauvek ište.
Nemoj ići na groblja. Ništa nećeš razumeti. Groblja su najcrnji vašar i tužno pozorište.
Igrajući se nemira i svojih bezobličja, zar nemaš ponekad potrebu da malo krišom zađeš u nove slojeve razuma? U susedne budućnosti?
Objasniću ti to nekada ako me tamo nađeš.
Znaš šta ću ti učiniti: pokvariću ti igračku koja se zove bol, ako se budes odvažio.
Ne lažem te. Ja izmišljam ono što mora postojati, samo ga nisi jos otkrio, jer ga nisi ni tražio.
Upamti: stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog.
Prepoznaćeš me po ćutanju. Večni ne razgovaraju.
Da bi nadmudrio mudrost, odneguj veštinu slušanja.
Veliki odgovori sami sebe otvaraju.
Posle bezbroj rođenja i nekih sitničavih smrti, kad jednom budeš shvatio da sve to što si disao
ne znači jedan život,
stvarno naiđi do mene da te dotaknem svetlošću i pretvorim u misao.
I najdalja budućnost ima svoju budućnost, koja u sebi čuje svoje budućnosti glas.
I nema praznih svetova.
To, čega nismo svesni, nije nepostojanje, već postojanje bez nas.
3.
Ako ti jave: umro sam, evo šta će to biti.
Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti.
A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica.
Jedriću nad tobom u svitanja niz vetar klizav ko svila. Razgrtaću ti obzorja, obrise doba u povoju i prizore budućnosti lepotom nevidljivih krila.
I kao nečujno klatno zaljuljano u beskraju, visiću sam o sebi kao o zlatnom remenu.
Prostor je brzina uma što sama sebe odmotava. Lebdeću u mestu, a stizaću i nestajaću u vremenu.
Odmoriću se od sporednog kao galaktička jata, koja su srasla pulsiranjem što im u nedrima traje.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne šume, koje su srasle granama u guste zagrljaje.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne ptice, koje su srasle krilima i celo nebo oplele.
Odmoriću se od sporednog kao ogromne ljubavi, koje su srasle usnama još dok se nisu ni srele.
Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava, mogu da postanu glina, koren breze i trava?
Da neka malecka tajna, il neki treperav strah mogu da postanu sutra tišina, tama i prah?
Znas, ja sam stvarno sa zvezda. Sav sam od svetlosti stvoren.
Nista se u meni neće ugasiti ni skratiti.
Samo ću, obično tako, jedne slučajne zore svom nekom dalekom suncu zlatnih se očiju vratiti.
Kažnjavan za sve što pomislim, a kamoli što počinim, osumnjičen sam za nežnost i proglašen sam krivim što ljubav ne gasim mržnjama, već novom, većom ljubavlju i život ne gasim smrtima, već nečim drukčije živim.
Poslednji rubovi beskraja tek su pocetak beskrajnijeg.
Ko traje dalje od trajnijeg ne zna za kratka znanja.
Nikad se nemoj mučiti pitanjem: kako preživeti, nego: kako ne umreti posle svih umiranja.
4.
Ako ti jave: umro sam, ne brini. U svakom stoleću neko me slučajno pobrka sa umornima i starima.
Nigde toliko ljudi kao u jednom čoveku.
Nigde toliko drukčijeg kao u istim stvarima.
Pročeprkaš li prostore, iskopaćeš me iz vetra. Ima me u vodi. U kamenju. U svakom sutonu i zori.
Biti ljudski višestruk, ne znači biti raščovečen.
Ja jesam deljiv sa svačim, ali ne i razoriv.
A sva ta čudesna stanja i obnavljanja mene i nisu drugo do vrtlog jednolik, uporan, dug.
Znaš šta su proročanstava? Kalupi ranijih zbivanja i zadihanost istog što vija sebe ukrug.
Pa što bismo se opraštali? Čega da nam je žao? Ako ti jave: umro sam, ti znaš - ja to ne umem.
Ljubav je jedini vazduh koji sam udisao. I osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag.
Nemoj da budeš tužan.
Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast, čudno drag.
Noću kad gledaš u nebo, i ti namigni meni.
To neka bude tajna.
Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim i živim.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2006, 12:29:03 am Tina »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Decembar 18, 2006, 12:57:37 am » |
|
Senka
Zbog svega sto smo najlepse hteli hocu uz mene nocas da krenes. Ma bili svetovi crni, il beli, ma bili putevi hladni, il vreli, nemoj da zalis ako svenes. Hocu da drzis moju ruku, da se ne bojis vetra i mraka, uspavana i kad kise tuku, jednako krhka, jednako jaka. Hocu uz mene da se svijes, korake moje da uhvatis, pa sa mnom bol i smeh da pijes i da ne zelis da se vratis. Da sa mnom ispod crnog neba pronadjes hleba komadic beli, pronadjes sunca komadic vreli, pronadjes zivota komadic zreli. Il crknes, ako crci treba zbog svega sto smo najlepse hteli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Tina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Decembar 20, 2006, 11:57:34 pm » |
|
Opomena
Vazno je, mozda, i to da znamo: covek je zeljan tek ako zeli. I ako sebe celog damo, tek tada i mozemo biti celi. Saznacemo tek ako kazemo reci iskrene, istovetne. I samo onda kad i mi trazimo, moci ce neko i nas da sretne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|